Monday, August 27, 2007

Red Ginger, North Point Mid Valley

I knew I had to come for this food tasting session when I saw the subject as "Red Ginger". I had a very good experience with the service and my Kam Heong bee hoon at Damansara Heights and want to taste the others Red Ginger have to offer.

The reminder of my post will be done in Bahasa Malaysia.


Red Ginger, North Point Mid Valley ialah satu outlet baru (yang satu lagi di Bukit Damansara). Elizabeth Chen telah menjemput dua puluh lebih flogger until merasa hidangan Red Ginger in outlet barunya. Elizabeth memberitahu bahawa Red Ginger'nya tiada kiatan dengan satu lagi restoran yang sama nama di Jakarta Indonesia.


Kasturi Pomelo Special. Minuman ini ialah salah satu minuman yang tidak pernah saya rasa. Rasanya sangat menyegarkan. Rasa limau and pamelo sangat serasi. Nata de coco yang di letak di dalam gelas juga memberi salah satu item untuk di ingini dalam minuman ini. Saya hanya rasa minuman ini di hidangkan dalam gelas yang terlalu kecil.


Red Ginger salad (Pomelo salad). Salad ini ialad satu salad yang basic. Di atas pamelo ialah kacang tahan, kelapa parut, udang kecil goreng and bawang merah kecil goreng. Rasanya sama dengan apa yang saya pernah makan, tetapi atasan yang di beri banyak di bandingkan dengan yang di Bukit Damansara.


Lobak ayam (Chicken lobak). Lauk ini di buat daripada ayam perap and kemudian di cincang and di balut dengan kertas soya. Balutan ini kemudian di goreng. Saya tidak berapa sukakan lobak ini kerana intinya terlalu bau rempah ratus cina. Intinya juga sedikit kering.


Yau Char Kwai ikan (Stuffed Yau Char Kwai). Lapisan rapuk Yau Char Kwai di luar sangat sesuai apabila di isi kan dengan pati ikan yang enak and mempunyai rasa tekstur berspring apabila di gigit. Mungkin kerana masa yang lama kumpulan floggers menguna untuk mengambil gambar, saya terasa minyak yang did guna untuk goreng Yau Char Kwai ikan ini di resap ke bawah. Tetapi ini tidak melarang tangan saya until mengambil dua keping lagi.


Rojak buah. Sos yang did gunakan until rojak ini sangat penuh dengan rasa otak udang, tetapi saya hairan kerana tiada bau hanyir. Rojak ini sangat sesuai untuk sesiapa yang tidak suka bau otak udang.


Otak otak. Saya sangat suka dengan otak otak ini kerana inilah otak otak yang mengunakan ketulan ikan was besar manis, segar and kenyal. Elizabeth memberitahu kami ikan yang di gunakan ialah ikan Dory. Ikan Dory yang saya masak selalunya tidak begitu kenyal. Bau and rasa otak otak ini serasi dengan citarasa saya.


Ipoh Hor Fun. Sup Hor Fun ini ialah salah satu sup yang susah didapati di mana-mana tempat lain. Sup ini penuh dengan bau udang and rangka udang and rasanya tidak terlalu masin. Sup yang saya makan di tempat lain mengunakan perasa tiruan and memberi kehausan di mulut selepas did makan. Elizebeth mengatakan Red Ginger tidak mengunakan apa apa perasa tiruan, tetapi mengunakan stok stok asli ikan atau ayam.


Laksa lemak. Untuk seorang yang tidak suka kari yang berlemak, laksa lemak ini berasa oklak. Lemaknya tidak terlalu banyak hingga menjelakkan.


Nasi goreng Red Ginger. Nasi yang di goreng ini berbiji-biji. Inilah salah satu kriteria saya apa bila menyukai nasi goreng. Nasi yang dihidangkan ada sedikit bau minyak sesame and wangi. Di dalam ada kemanisan kismis and rasa masin ikan masin wangi. Telur mata kerbau yang di goreng baik sekali diletakkan diatas menutup beberapa keping udang besar. Hidangan ini boleh tahan.


Ayam kukus dalam ragi. Selalunya apa bila makan KFC, ayam yang digunakan lembek. Saya sangat texture ayam ini kerana it tidak selembek ayam KFC and tidak kenyal semacam ayam kampung. Tetapi rasa ayam ini boleh di perbaiki. Mungkin tambahkan lagi herbal cina untuk mengekuatkan lagi aroma herbal and ragi.


Daging lada hitam. Hidangan ini tidak beberapa sesuai dengan citarasa saya. Saya suka dengan dagingnya yang masih pandau tetapi texture dagingnya licin. Lada hitam juga boleh ditambahkan lagi.


Kam Heong kueh teow goreng. Munkin kerana kueh teow yang digunakan terlalu basah, bau wangi Kam Heong tidak seberapa wangi jika dibanding dengan mengunakan bee hoon. Saya lebih suka Kam Heong bee hoon dari Red Ginger.


Kari kering dengan udang garang. Apabila sampai hidangan and akhir ini, saya hanya dapat merasa sedikit hidangan ini. Kari kering ini penuh dengan aroma daun kari. Walaupun kari kering, saya rasa ia sepedas kari kari lain.

RSS me at : http://feeds.feedburner.com/eatfirstthinklater
Email me at eatfirstthinklater@gmail.com or
Drop me a message here =)

24 pieces of worms:

babe_kl

FUIYOH, Cik Nona punya BM sungguh hebat sekali. tanniah! err ini dedikasi bagi minggu Kemerdekaan ke? :p

Lyrical Lemongrass

Wa lau wei. Saya terpaksa mengambil kamus Bahasa Malaysia-Inggeris yang diliputi sarang labah2 untuk menterjemahkan setengah2 perkataan di sini. Hidup Bahasa Malaysia!

Big Boys Oven

OMG! well I would need to work harder... got english langauage writers, mandarin language writers and now malay language writers... hmmm what language would I use next? Tamil...? afterward gets banned.....

lovely food...nyonya backdrop.

"Joe" who is constantly craving

hmm..saya tak pandai baca bahasa melayu. alamak! tetapi saya faham sikit sikit..

Anonymous

Ei Apasal 'mou duen duen' bertutur dalam bahasa malaysia? 'hou' unique la. ahahahhaa.

Sudah lama 'ngo' tak baca language bahasa malaysia. Minda memang kolot 'siu siu'.

Tak kiralah, 'ngo hou' enjoy entry ini. ;-)

Gua mesti mentry-kan food-foodz yang disyorkan onleh cik teckiee ni. Pengadilan cik teckiee atas bidang makan memang tidak terhingga. <-- not sure if it means correct. Wanna say unsurpassed. lol.

Nat--

wen

why suddenly write in bm? i was translating it in my mind as i read through...lol.

wmw

Syabas! Bukan senang nak menterjemahkan perkataan terhadap makanan dalam bahasa! Mmm...tak ada perkataan bahasa untuk "texture"? Mmm...

Judy

Alamak, I don't understand very much BM but the food looks absolutely scrumptious!

Kok

teckiee,
Ini Bahasa Malaysia campur Bahasa Inggeris ah? hahaha!

Semua makanan nampak sedap lah. Bila mahu hantar ke Perth sini?:P

teckiee

babe_kl: Tak lah. Kalau adanya dedikasi saya... dah lah saya hantar post Merdeka Open House kepada kamu. Tiada masa lagilah.

ll: Bukan senang saya nak blog dalam BM... saya ada konsultan konsultan BM saya ini di tempak kerja.

BBO: Hahahaha I did mention in Jackson's blog that I'll be posting my next review in BM LOL!

joe: tak pe la.. faham sikit sikit boleh lah

nat: hahaha dah la promise to myself that I'll be posting my next review in BM.

wen: I think I'll stick to english.. sis said the word "ia" must use in reference to a living thing.. not food! HAHAHAHA

wmw: Tak tau la....you have any idea what texture is called in BM?

judy: HAHAHA I think I wont be posting much post in BM.... I ate 4 lollipops just to get the sugar for my brain to work typing this out.

kok: hahaha i gave 50% of my BM back to my teacher when I left school ;p Cannot hantar there la.. cold liau.. u got to come here

Precious Pea

KSM - Ketawa sambil mengguling!

Syabas!! Pertama kali saya baca blog makanan versi BM. Banyak-banyak mari yah (More to come)

team bsg

好吃 , banyak sedap ah tabolih tahan

KampungboyCitygal

tu makanan nampak sedap lar..air liur pun meleleh..

jason

Wuahahahha~~ Boleh tahan leh! :p

UnkaLeong

Wahai Cik Teckiee yang indah dan beseri...Kefasihan Bahasa anda sunnguh mengkagumkan. Selamat Hari Merdeka!

;)

teckiee

p.pea: KSM HAHAHAHAHAH got to use KSM more

bsg: BM I ok... chinese me tak boleh

KampungboyCitygal: boleh pergi lagi.. tapi perut I belum recover from the week man

jason, unkaleong: terima kasih terima kasih.. thats just because I have gotten some help from my malay colleagues ;p

Jackson

itu pun review dalam bahasa Malaysia! Sekali lagi mem"prove"kan Teckie boleh!! suka sangat lah...harap ada lagi!

Kusahi_Keat

Baca sampai tergagap-gagap, sungguh kagum mengetahui anda mempunyai kemampuan menulis blog anda dalam BM. Gambar-gambar mu sangat cantik... Usahalah lagi...

FoodieLianne

Wahai Cik Takinah, sungguh tak terduga yang cik akan menggunakan bahasa Malaysia ... Takinah boleh!

teckiee

jackson: hahaha kamu inspirasiku untuk meng'post dalam BM.

kusahi-san: arigato gosaimasu!

foodielianne: hahaha i cant believe it myself.. i gave most of my BM back to school ;p

tankiasu

Damandara Heights? Kakaka....janganlah begitu lucah blog engkau ni!!

teckiee

tankiasu: HAHAHAHAHAHAH OOPS! Now isn't that wonderful if that was real!?! ;p~ Typo hehe

Timothy Low

Fooyoh !!! Canggih punya "posting". Err.. pardon aku punya bahasa. Maklumla ... dah dekat basi. Tapi, tak kisah lerr .... pakai versi Gila-Gila pun jadik ... kannnn.... hehe.

Walau bagaimana pun, kena tabik kepada Cik Adik ni la ...

teckiee

Tim: hahaha terima kasih

  © Template by Emporium Digital 2008

TOP